Βραχύς χαλινός γλώσσας: Τι πρέπει να ξέρετε

Θεραπεία

Εάν ο βραχύς χαλινός εμποδίζει το μωρό να τρώει σωστά, τότε μπορεί να χρειαστεί μια μικρή και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση.

 

 

Η θεραπεία του βραχύ χαλινού είναι απαραίτητη μόνο εάν προκαλεί προβλήματα στο μωρό κατά τη σίτιση. Εάν απαιτείται θεραπεία, ο παιδοχειρουργός μπορεί να εκτελέσει μια απλή διαδικασία για να κόψει τον χαλινό, που είναι γνωστή ως φρενοτομή, μια γρήγορη, απλή και συχνά ανώδυνη διαδικασία. Το μωρό μπορεί να μην χρειαστεί κανένα είδος ανακούφισης του πόνου, καθώς η διαδικασία γενικά δεν φαίνεται να προκαλεί δυσφορία ή ταλαιπωρία. Η φρενοτομή απελευθερώνει τη γλώσσα και της επιτρέπει να κινείται πιο ελεύθερα. Η γυναίκα ενθαρρύνεται να θηλάσει αμέσως μετά τη διαδικασία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του βρέφους. Μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας μπορεί να συμβεί μετά την επέμβαση, και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμορραγία μπορεί να είναι σημαντική.

 Μεγαλύτερα μωρά

Εάν το μωρό είναι άνω των 6 μηνών, η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία. Μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ημέρες για να θεραπευτεί η γλώσσα μετά από χειρουργική επέμβαση και το μωρό μπορεί να αισθανθεί κάποια δυσφορία.

Άλλες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική με λέιζερ: Αυτό μπορεί να γίνει σε 2 με 3 λεπτά και η αποθεραπεία απαιτεί μόλις 2 ώρες. Δεν απαιτείται αναισθητικό.
  • Ηλεκτροκαυτηρίαση: Αυτό είναι κατάλληλο για ήπιες περιπτώσεις βραχύ χαλινού και μπορεί να γίνει με τοπικό αναισθητικό.

Βραχύς χαλινός σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

Βραχύς χαλινός που δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, για τα βρέφη που δεν είχαν δυσκολία στη σίτιση, η αγκυλογλωσσία μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα καθώς μεγαλώνουν. Εάν υπάρχει περιορισμένη κινητικότητα στη γλώσσα, μπορεί να προκληθούν προβλήματα ομιλίας και προβλήματα όταν κάποιος τρώει ορισμένα είδη τροφίμων. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν ακόμα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της αγκυλογλωσσίας, αλλά συνήθως απαιτούν γενική αναισθησία και ράμματα. Η λογοθεραπεία μπορεί επίσης να συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά από χειρουργική επέμβαση σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

[πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319634.php]