ΔΕΠΥ (Διαταραχή Διάσπασης της Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και χρωστικέςτροφίμων

 

Με βάση προηγούμενη έρευνα, ο Οργανισμός Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) χρηματοδότησε μια μελέτη £ 1 εκατομμυρίου στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον για να διερευνήσει εάν τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα στα παιδιά.

 

Ερευνητές στην ψυχολογία, σε συνεργασία με έναν καθηγητή στην υγεία των παιδιών, ανέπτυξαν μια αυστηρά σχεδιασμένη δοκιμή που μελέτησε 300 παιδιά ηλικίας τριών ή οκτώ και την επίδρασή τους σε χρωστικές και πρόσθετα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, αποκάλυψαν σημαντική αύξηση στη συμπεριφορά τύπου ADHD, συμπεριλαμβανομένης της παρορμητικής συμπεριφοράς και της απώλειας συγκέντρωσης, σε παιδιά και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 6,6 τοις εκατό των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 3 έως 12 ετών πάσχουν από ADHD και αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30 τοις εκατό εάν απαγορευτούν τα πρόσθετα.

 

«The Southampton Six»

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Southampton οδήγησαν την FSA να προτείνει την αφαίρεση έξι τεχνητών χρωμάτων  από τα τρόφιμα. Τα πρόσθετα, που βρίσκονται σε γλυκά, μπισκότα και αναψυκτικά, είναι:

  • Tartrazine (E102)
  • Ponceau 4R (E124)
  • Sunset Yellow (E110)
  • Camoisine (E122)
  • Quinoline Yellow (E104)
  • Allura Red (E129) 

Ωμέγα 3

Αντίθετα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι  οι τροφές που περιέχουν ω3 λιπαρά φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία/βελτίωση της ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα είναι δεν είναι οριστικά, αλλά τα οφέλη των ω3 στον εγκέφαλο είναι γνωστά. Αρκετό ψάρι και αυγουλάκι (κυρίως κρόκο) λοιπόν!

Μητρική δίαιτα

Η δίαιτα της εγκυμονούσης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ΔΕΠΥ στα παιδιά. Η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και καλό είναι να συμβουλεύεται τον παιδίατρο. Ομοίως επηρεάζει και το στρες στην εγκυμοσύνη. 

Φθαλικές ενώσεις

Έκθεση σε φθαλικές ενώσεις έχουν συσχετιστεί με τη ΔΕΠΥ. Στις ΗΠΑ απαγορεύτηκαν τα παιχνίδια με φθαλικές ενώσεις.