“Βρώμικη” 12άδα φρούτων και λαχανικών

Το “Dirty Dozen Plus» περιλαμβάνει επίσης:

Καυτερές πιπεριές

Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της  κατάθλιψης ,των ορμονικών διαταραχών, των πνευμόνων, δερματικών προβλημάτων , καρκίνων,  και αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον , της μείωσης των πληθυσμών των μελισσών  που είναι τόσο σημαντική για τη βιοποικιλότητα αλλά και την διατήρηση του ανθρώπινου είδους.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων στους ανθρώπους που τρώνε βιολογικά τρόφιμα , ηEWG επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα είναι αν έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.  Επίσης γι αυτό το λόγο υπάρχει και λίστα Clean Fifteen όπου αναφέρει τα φρούτα και τα λαχανικά με τη λιγότερη επιβάρυνση φυτοφαρμάκων.

Clean Fifteen . Και τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα (η Clean Fifteen) είναι:

1. γλυκό καλαμπόκι
2. αβοκάντο
3. ανανάς
4. λάχανο
5. κρεμμύδια
6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
7. παπάγια
8. σπαράγγια
9. μάνγκο
10. μελιτζάνα
11. πεπόνι μελιτώματος
12. ακτινίδια
13. πεπόνι κανταλούπ
14. κουνουπίδι
15. γκρέιπφρουτ

Σχετικά λίγα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε αυτά τα τρόφιμα και στις δοκιμές βρέθηκαν χαμηλές συνολικές συγκεντρώσεις  φυτοφαρμάκων πάνω τους.

 Πώς οι καταναλωτές μπορούν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα

Τα τρόφιμα της λεγόμενης “βρόμικης” 12άδας μπορούμε να τα αγοράζουμε κατά προτίμηση από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα (εφόσον αυτό είναι δυνατόν), να τα πλένουμε σχολαστικά, να τα καθαρίζουμε ή να τα βράζουμε. (πχ, το μήλο: το πλένουμε σχολαστικά, μετά πλένουμε τα χέρια μας για να φύγει το φυτοφάρμακο από τα χέρια μας, και έπειτα το καθαρίζουμε τη φλούδα).

Οι άνθρωποι που τρώνε βιολογικά προϊόντα τρώνε λιγότερα φυτοφάρμακα. Μια μελέτη της Cynthia Curl του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν  βιολογικά προϊόντα είχαν σημαντικά λιγότερο οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα σε δείγματα ούρων τους, παρόλο που ανέφεραν ότι έτρωγαν το 70 % περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα από ενήλικες που αναφέρουν ότι «σπάνια ή ποτέ” αγοράζουν βιολογικά προϊόντα (Curl 2015).Αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες  έχουν δείξει ότι τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Πηγή: Environmental Working Group,

Απέναντι όχθη