Το μητρικό γάλα είναι θαυματουργό

Πριν λίγες εβδομάδες, η Chelsea Pryce κοινοποίησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook μία φωτογραφία. Η Chelsea, μαία και μαμά, θηλάζει το 3 μηνών μωρό της αλλά και το δίχρονο παιδί της, που ήταν άρρωστο. Έτσι, αποφάσισε να τα θηλάσει από διαφορετικό στήθος για να μην αρρωστήσει και το δεύτερο παιδί της.

Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα είναι θαυματουργό

Την επόμενη φορά που η Chelsea έβγαλε γάλα με το θήλαστρο, παρατήρησε κάτι περίεργο στο χρώμα του καθώς το αποθήκευε. Το γάλα που προήλθε από τον μαστό που είχε θηλάσει το άρρωστο παιδί της είχε κίτρινο χρώμα, ενώ το γάλα από τον μαστό που θήλαζε το νεογέννητο μωρό της ήταν άσπρο. Ο κάθε μαστός, δηλαδή, «έβγαζε» διαφορετικό γάλα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πώς εξηγείται, όμως αυτό; Η πιο κοντινή επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση είναι η εξής: σύμφωνα με έρευνα του 2013, το γάλα «χτίζει» την ανοσία εναντίον μίας μόλυνσης είτε προέρχεται από τη μητέρα είτε από το παιδί. Μάλιστα, μία ασθένεια μπορεί να προκαλέσει την ραγδαία αύξηση των λεμφοκυττάρων που φτάνει ακόμα και το 94% των συνολικών κυττάρων του μητρικού γάλακτος. Μετά την ασθένεια, τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων πέφτουν στις φυσιολογικές πλέον τιμές.

Το κίτρινο γάλα μοιάζει με το γάλα που πίνουν τα νεογέννητα μωρά, το οποίο είναι πλούσιο σε λεμφοκύτταρα για 1-2 εβδομάδες μετά τη γέννα αλλά στη συνέχεια μειώνονται. Ενδεχομένως, αυτός είναι και ο λόγος που το γάλα που προοριζόταν για τον άρρωστο γιο της, είχε διαφορετικό χρώμα- άλλαξε δηλαδή η σύστασή του για να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει την ασθένεια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγαλείο της φύσης είναι απίστευτο.

Πηγή: mama365,  babble.com

“Βρώμικη” 12άδα φρούτων και λαχανικών

Βασικές διαπιστώσεις του Dirty Dozen  

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Dirty Dozen  είναι ότι τα προϊόντα ελέγχονται όπως συνήθως τρώγονται. Αυτό σημαίνει ότι πλένονται και ανάλογα με το είδος αφαιρείται και η  φλούδα. Για παράδειγμα, στις μπανάνες αφαιρούνται οι  φλούδες πριν τον έλεγχο, τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται. Όλα τα προϊόντα καθαρίζονται επιμελώς πριν από την ανάλυση όπως ακριβώς τα καθαρίζουμε όλοι πριν τα καταναλώσουμε.

165 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα δείγματα των τροφίμων με 99 % των μήλων, 98 % των ροδάκινων και 97 % των νεκταρινιών θετικό για τουλάχιστον ένα κατάλοιπο. Ντοματίνια,  σταφύλια, μπιζέλια και πατάτες ήταν επίσης από τα πιο μολυσμένα με τις πατάτες  να έχουν ανά αναλογία βάρους περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η EWG επέκτεινε τη λίστα Dirty Dozen με την κατηγορία Plus για να συμπεριλάβει τις καυτερές πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων όπως οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα.  Και παρόλο που φυτοφάρμακα όπως DDE και διελδρίνη έχουν απαγορευτεί χρόνια, κατάλοιπα εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και να μεταφέρονται φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σήμερα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα:

1.φράουλες
2.σπανάκι
3.νεκταρίνια
4.μήλα
5.ροδάκινα
6.αχλάδια
7.κεράσια
8.σταφύλια
9.σέλερι
10.ντομάτες
11.πιπεριές
12.πατάτες

Διατροφή στα παιδιά και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία;

Σίγουρα ναι, αλλά με την αντιμετώπιση των πραγματικών παραγόντων κινδύνου σε αυτή την ηλικία και όχι με φανταστικούς κινδύνους, όπως συνήθως γίνεται σήμερα. Γονείς και παιδιά συχνά ταλαιπωρούνται με επαναλαμβανόμενους «προληπτικούς» ελέγχους, με κίνδυνο υπερδιάγνωσης ανύπαρκτων καρδιοπαθειών, ασήμαντης «υπερχοληστερολαιμίας» και κατά φαντασίαν «ιδιοπαθούς υπέρτασης».

Ο κύριος όμως παράγοντας μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου για τα παιδιά είναι η παχυσαρκία, που παίρνει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στην παιδική, όπου φαίνεται να έχουμε ως χώρα τα πρωτεία. Νέες αμερικανικές οδηγίες συστήνουν γενικό έλεγχο (screening) των παιδιών από την ηλικία των 6 ετών μόνο για την παχυσαρκία και όχι για τη χοληστερόλη και την υπέρταση.
Για την παιδική παχυσαρκία ευθύνονται πολλοί παράγοντες, ο κυριότερος όμως είναι η κακή διατροφή. Τις τελευταίες δεκαετίες, την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αντικατέστησαν οι επεξεργασμένες τροφές, το έτοιμο φαγητό, τα τρανς λιπαρά, τα λάιτ προϊόντα, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Ακόμα και τα κυλικεία των σχολείων είναι γεμάτα από αυτά.

Γιατί τα παιδιά μας βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή, απογοητεύονται εύκολα και δεν έχουν φίλους;

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο τόσο εξαίσιο σε κάθε του σημείο, ώστε θεωρώ απαραίτητο να έρθει στα χέρια κάθε γονέα. Δυστυχώς τα προβλήματα συμπεριφοράς και τα μαθησιακά αυξάνονται συνεχώς.

Είναι συχνή παρατήρηση από πολλούς εκπαιδευτικούς ότι τα παιδιά μας χειροτερεύουν όλο και περισσότερο σε πολλά ζητήματα. Παρατηρείται μία πτώση στην κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή λειτουργικότητα των μαθητών καθώς και μια ραγδαία αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών και άλλων διαγνώσεων.

Τα σημερινά παιδιά έρχονται στο σχολείο συναισθηματικά ανώριμα για μάθηση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο μοντέρνο τρόπο ζωής μας που συμβάλουν σε αυτό. Όπως γνωρίζουμε, ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος. Μέσα από το περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε τον εγκέφαλο δυνατότερο ή πιο αδύναμο.

Ειλικρινά πιστεύω ότι παρά τις καλύτερες προθέσεις μας δυστυχώς σχηματίζουμε τον εγκέφαλο των παιδιών μας προς τη λάθος κατεύθυνση. Και παρακάτω θα αναλύσω το γιατί…