Καλο καλοκαιρακι!! 4+1 tips για πιο ασφαλεις και ξεγνοιαστες θερινες ημερες!

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την ξενοιασιά, τον ήλιο, τη φύση. Η εποχή που λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι! Μικρά όμως πράγματα στα οποία δε δώσαμε προσοχή μπορεί να μας χαλάσουν εντελώς τη διάθεση. Για να δούμε μερικά από αυτά:

1) Πρώτα απ’ όλα ο ήλιος: πηγή ζωής, αλλά και επικίνδυνος στις μέρες μας, λόγω του κινδύνου θερμοπληξίας, εγκαυμάτων αλλά και ανάπτυξης μελανώματος. Η αποφυγή απευθείας έκθεσης στον ήλιο (ιδιαίτερα τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (10:30-18:00) και η παραμονή στη σκιά/αντιηλιά μάς προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της έντονης ακτινοβολίας ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουμε στο δέρμα μας να συνθέσει ενεργή βιταμίνη D, η όποια ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου (και όχι μόνο). Οι παλιοί λέγανε “ο ήλιος είναι υγεία”, και είχαν δίκαιο. Ας σημειωθεί ότι η έκθεση σε φωτεινό περιβάλλον είναι άκρως ευεργετική και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου βρεφών και παιδιών, με την είσοδο του φωτός μέσα από τα μάτια. Αλλά προσοχή στο ευαίσθητο δερματάκι των βρεφών! Η απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη.
Πρέπει να τονιστεί ότι η παραμονή κάτω από ομπρέλα στη θάλασσα δε λογίζεται προστατευτική, καθώς οι ακτίνες του ηλίου ανακλώνται σε μεγάλο βαθμό στην άμμο και τη θάλασσα. Οπότε, το μπάνιο στη θάλασσα καλό είναι να γίνεται τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι πολύ δυνατός και πάντα με την προστασία αντιηλιακού με δείκτη προστασίας >50 για τα βρέφη και 25-30 για τα μεγαλύτερα παιδιά, με καπέλο και πιστοποιημένα παιδικά γυαλιά ηλίου. Τα τελευταία εφαρμόζονται ήδη από την ηλικία που γίνονται ανεκτά από τα παιδιά, δηλαδή από 2-3 ετών.
Επίσης, απαραίτητη είναι η λήψη άφθονων υγρών, ειδικά τις θερμές ημέρες. Ας μη ξεχνούμε ότι τα βρέφη έχουν μειωμένη ικανότητα εφίδρωσης και συνεπώς αποβολής θερμότητας. Υπερβολικό ντύσιμο τις θερμές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού θα έχει ως αποτέλεσμα δυσφορία και ανησυχία, ενώ μπορεί να καταστεί ακόμα και επικίνδυνο. Τέλος, τα μικρά βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με γάλα δε χρειάζονται λήψη άλλων υγρών (νερό, τσάι κτλ).
2) Κουνούπια, ζουζούνια και έντομα!! Καλοκαιρινός μπελάς! “Κάλιο γαιδουρόδενε παρά γαιδουρογύρευε” λέει ο λαός μας! Η προφύλαξη πάντα είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η χρήση σίτας στα παράθυρα και κουνουπιέρας στα κρεββάτια των βρεφών, η αποφυγή έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες “αιχμής” (σούρουπο) και σε μέρη που τα κουνούπια είναι περισσότερα και η χρήση ρούχων με μακριά μανίκια σε χέρια και πόδια το βραδάκι είναι βασικής σημασίας. Εναλλακτικά, η πολύ προσεκτική και περιορισμένη χρήση εντομοαπωθητικών μπορεί να βοηθήσει: αυτοκόλλητα εντομοαπωθητικά στο βρεφικό καροτσάκι, καθώς και πιστοποιημένα βρεφικά εντομοαπωθητικά που ψεκάζονται κυρίως πάνω στα ρουχαλάκια του παιδιού, ειδικότερα στα μπατζάκια του παντελονιού (γύρω από τους μηρούς) και στην περιοχή της πλάτης – (όχι μπροστά στο θώρακα γιατί εισπνέεται, και όχι στα μπατζάκια των χεριών, γιατί τα μικρά παιδιά μπορεί να φέρνουν στο στόμα το ψεκασμένο ρούχο).
Καλό είναι επίσης τα εντομοαπωθητικά οικιακής χρήσης (υγρά, ταμπλέτες, φιδάκια κτλ) να αποφεύγονται, εφόσον μπορούμε να χρησιμοποιούμε σίτες. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται αρώματα και πολύχρωμα/παρδαλά ρούχα στα παιδιά, τα οποία προσελκύουν συχνά πολλά έντομα.
3) Ατυχήματα!!! Καλοκαίρι σημαίνει ξενοιασιά από προβλήματα, όχι χαλάρωση στα μέτρα ασφαλείας των παιδιών! Πλημμελής επίβλεψη για λίγα μόνο δευτερόλεπτα την ώρα του μπάνιου σε θάλασσες και πισίνες είναι κάθε χρόνο μια θλιβερή πραγματικότητα στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε μπρατσάκια και σωσίβια στα μικρά παιδιά. Επίσης, προσοχή σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε καλά και δεν είναι καθαρές. Η παρουσία μερικών θαλάσσιων φυτών (θαλάσσιας ανεμώνης) μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα χημικά εγκαύματα στο δέρμα.
Άλλο μεγάλο κεφάλαιο, το ταξίδι με αυτοκίνητο: απαραίτητες οι ζώνες ασφαλείας και η τοποθέτηση των παιδιών σε ειδικά καθίσματα (στις πίσω θέσεις και γυρισμένα ανάποδα για τα βρέφη), ακόμα και για μικρή διαδρομή. Η μάστιγα του ωχαδερφισμού στη χώρα μας έχει στοιχίσει παιδικές ζωές! Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να μπορέσει ένας ενήλικας να κρατήσει στην αγκαλιά του ένα παιδί σε μία πιθανή σύγκρουση, ακόμα και με 40 χλμ/ώρα. Το πιθανό απότομο φρενάρισμα, π.χ. επειδή απλά πετάχτηκε ένας σκύλος στο δρόμο, μπορεί να οδηγήσει σε αφάνταστη οδύνη! Επιπλέον, πάντα ποδηλασία με κράνος στα παιδιά. Πολύ απλά και βασικά πράγματα! Ας γίνουν λοιπόν όλα τα προληπτικά μέτρα μια καλή καθημερινή συνήθεια!
Τέλος, ας μην ξεχνούμε πως τα μέτρα ασφαλείας που ενδεχόμενα έχουμε στο σπίτι μας (π.χ. πρίζες ασφαλείας για παιδιά) μπορεί να μην υπάρχουν στο μέρος των διακοπών μας (π.χ. ξενοδοχείο ή σπίτι συγγενούς).
4) Θερινές γαστρεντερίτιδες! Οφείλονται συνήθως σε κακή συντήρηση των τροφίμων λόγω της θερμοκρασίας. Προσοχή λοιπόν από πού τρώμε και τί!
5) Στις διακοπές καλό είναι να έχουμε έτοιμο το μικρό μας φαρμακείο. Εκτός από ειδικά φάρμακα για κάποιο πιθανό χρόνιο νόσημα (πχ βρογχοδιασταλτικά για παιδί που έχει άσθμα), το φαρμακείο μας καλό είναι να έχει καθαρές γάζες, ιωδιούχο ποβιδόνη (Betadine), αμμωνία και αντιισταμινική γέλη για τα τσιμπήματα εντόμων, κρέμες αντιμικροβιακές/κορτιζόνης, αντιπυρετικό σιρόπι παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης, σιρόπι ή σταγόνες αντιισταμινικού φαρμάκου 2ης γενιάς (-για παιδιά με γνωστές αλλεργίες επιπλέον και αντιισταμινικό 1ης γενιάς (διμεθινδένη)), καθώς και σταγόνες δεξαμεθαζόνης. Δοσολογίες και ενδείξεις χρήσης μόνο από τον παιδίατρό σας!Το φαρμακείο το φυλάσσουμε πάντα σε δροσερό μέρος, και όχι μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης, δεν ξεχνούμε να πάρουμε μαζί στις διακοπές το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να γνωρίζουμε πού βρίσκονται στην περιοχή των διακοπών μας οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Καλό είναι τέλος να μεριμνήσουμε για την επίλυση τυχόν εκκρεμοτήτων στο εμβολιαστικό σχήμα των παιδιών πριν φύγουμε διακοπές, ειδικά όσον αφορά το αντιτετανικό εμβόλιο. Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, καλό είναι για κάθε απορία -κυρίως για τα μικρά παιδιά- να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας, και όχι κάθε καλοπροαίρετο «παντογνώστη». Ο προσωπικός σας παιδίατρος γνωρίζει καλύτερα τί είναι καλό για το παιδί σας, νοιάζεται για την υγεία του και θα χαρεί να σας λύσει κάθε απορία!
Καλές βουτιές!!