ΔΕΠΥ (Διαταραχή Διάσπασης της Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και χρωστικέςτροφίμων

 

Με βάση προηγούμενη έρευνα, ο Οργανισμός Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) χρηματοδότησε μια μελέτη £ 1 εκατομμυρίου στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον για να διερευνήσει εάν τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα στα παιδιά.

 

Ερευνητές στην ψυχολογία, σε συνεργασία με έναν καθηγητή στην υγεία των παιδιών, ανέπτυξαν μια αυστηρά σχεδιασμένη δοκιμή που μελέτησε 300 παιδιά ηλικίας τριών ή οκτώ και την επίδρασή τους σε χρωστικές και πρόσθετα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, αποκάλυψαν σημαντική αύξηση στη συμπεριφορά τύπου ADHD, συμπεριλαμβανομένης της παρορμητικής συμπεριφοράς και της απώλειας συγκέντρωσης, σε παιδιά και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 6,6 τοις εκατό των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 3 έως 12 ετών πάσχουν από ADHD και αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30 τοις εκατό εάν απαγορευτούν τα πρόσθετα.

 

«The Southampton Six»

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Southampton οδήγησαν την FSA να προτείνει την αφαίρεση έξι τεχνητών χρωμάτων  από τα τρόφιμα. Τα πρόσθετα, που βρίσκονται σε γλυκά, μπισκότα και αναψυκτικά, είναι:

  • Tartrazine (E102)
  • Ponceau 4R (E124)
  • Sunset Yellow (E110)
  • Camoisine (E122)
  • Quinoline Yellow (E104)
  • Allura Red (E129) 

Ωμέγα 3

Αντίθετα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι  οι τροφές που περιέχουν ω3 λιπαρά φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία/βελτίωση της ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα είναι δεν είναι οριστικά, αλλά τα οφέλη των ω3 στον εγκέφαλο είναι γνωστά. Αρκετό ψάρι και αυγουλάκι (κυρίως κρόκο) λοιπόν!

Μητρική δίαιτα

Η δίαιτα της εγκυμονούσης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ΔΕΠΥ στα παιδιά. Η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και καλό είναι να συμβουλεύεται τον παιδίατρο. Ομοίως επηρεάζει και το στρες στην εγκυμοσύνη. 

Φθαλικές ενώσεις

Έκθεση σε φθαλικές ενώσεις έχουν συσχετιστεί με τη ΔΕΠΥ. Στις ΗΠΑ απαγορεύτηκαν τα παιχνίδια με φθαλικές ενώσεις.

Βιβλίο vs tablet….

Η φιλαναγνωσία , η αγάπη δηλαδή για το βιβλίο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης του παιδιού. Ας δούμε περιληπτικά κάποια από τα βασικά οφέλη της :
 
Κατ’αρχάς, η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στην ανάπτυξη μίας πιο κοντινής σχέσης του γονέα με το παιδί. Για να γίνει αυτό σαφές, ας αναλογιστούμε μία εικόνα : ο γονέας και το παιδί είναι μαζί, αγκαλιασμένοι πάνω από ένα βιβλίο, ακούν τις ίδιες λέξεις, βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα , μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες, δημιουργούν με τη φαντασία τους αντίστοιχες εικόνες. Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί ερευνητικά,οι μαθητές που είχαν εκτεθεί σε ανάγνωση από τη βρεφική και προσχολική ηλικία είναι περισσότερο πιθανό να αποδώσουν ικανοποιητικά σε όλες τις πτυχές της επίσημης δημοσιας εκπαίδευσης. Σχετικά με το γλωσσικό επίπεδο, μέσα από τη λογοτεχνία εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο και βελτιώνονται οι λεκτικές δεξιότητες, ικανότητες που το παιδί θα αξιοποιήσει τόσο στον προφορικό λόγο, όσο και στην παραγωγή γραπτού λόγου. Επίσης, η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων ή παραμυθιών ενισχύουν τη μνημονική ικανότητα, καθώς ο αναγνώστης πρέπει να παρακολουθεί την πλοκή και τους χαρακτήρες, όπως και να ανακαλεί προηγούμενες εμπειρίες τους, ώστε να είναι σε θέση τις συνδέει με τις επόμενες. Παράλληλα, σε όλη αυτή τη διαδικασία αυξάνεται ο χρόνος της συγκέντρωσης προσοχής. Μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, ενισχύονται οι Δεξιότητες της λογικής σκέψης : η λογοτεχνία βοηθά δηλαδή στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στην αναγνώριση αιτίας – αποτελέσματος. Ουσιαστικά, κάθε βιβλίο περιλαμβάνει διαφορετικά κοινωνικά σενάρια. Μέσα από την παρατήρηση και ταύτιση με τους χαρακτήρες ηρώων, ο αναγνώστης παρακολουθεί τα αποτελέσματα των πράξεών τους, προβλέπει τις συνέπειες των επιλογών τους, εξάγει συμπεράσματα για τη συμμετοχή τους στην έκβαση της ζωής τους και κατ’ επέκταση τους χρησιμοποιεί ως ένα μοντέλο προς μίμηση ή προς αποφυγή.
 
Από τις πλέον σημαντικές επιδράσεις της λογοτεχνίας είναι ότι βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες : Το παιδί, ως παρατηρητής, έχει την ευκαιρία να μπαίνει στη θέση όλων των προσώπων της ιστορίας, να προβλέπει τι θα τους συμβεί, να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις επιλογές τους, να χαίρεται με τις χαρές και να λυπάται με τις λύπες τους, να αισθάνεται δικαίωση ή αδικία. ‘Έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί πρότυπα συμπεριφοράς σε διαφορετικές περιστάσεις, γεγονός που βελτιώνει την κοινωνική επίγνωση, αυξάνει την κοινωνική κατανόηση και ενισχύει την ενσυναίσθηση.
 
Ορισμένα παραμύθια και βιβλία, μέσα από τη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων , όπως για παράδειγμα το διαζύγιο, το πένθος, η διαχείριση συναισθημάτων, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διευκολύνουν την προσαρμογή του παιδιού και εφήβου σε στρεσσογόνα γεγονότα ή σε νέες φάσεις ζωής. Μία ακόμα σημαντική πτυχή της λογοτεχνίας είναι η ψυχαγωγία : είναι προφανώς μία πιο ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα , όμως μπορεί να είναι αντιστοιχα διασκεδαστική και παράλληλα βοηθά στην πνευματική εγρήγορση και στην ανάπτυξη της φαντασίας.
 
Πλησιάζοντας προς το τέλος, θα αναφέρουμε ίσως την πιο σημαντική πτυχή της λογοτεχνίας , η οποία αποτελεί πιθανώς τον πιο πολύτιμο γονεικό ρόλο : τη διαμόρφωση αξιών. Μέσα από τη λογοτεχνία, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με ένα νόημα ζωής και με πληθώρα αξιών: φιλία, αγάπη, ειλικρίνεια, αφοσίωση, δικαιοσύνη, εντιμότητα, επικράτηση του καλού, αγωνιστικότητα, ανθρωπισμός, δημοκρατία, ελευθερία. Οι ήρωες των αγαπημένων μας βιβλίων αποτελούν έμπνευση για τον αναγνώστη και πρότυπα ζωής. Η λογοτεχνία συνήθως υπερασπίζεται και προάγει αξίες και με τον τρόπο αυτό συντελεί στην ηθική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων και λειτουργεί ως αρωγός στο σημαντικό αυτό έργο της οικογένειας.
 
Και ας μην ξεχνάμε. Όλα τα οφέλη της φιλαναγνωσίας δεν αφορούν μόνο στα παιδιά και στους εφήβους μας, αλλά και σ’ εμάς τους ίδιους! Ο πιο πειστικός τρόπος να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα είναι να βλέπουν εμάς να ταξιδεύουμε μέσα από ένα βιβλίο…
 
 
Σωτηρία Κεχρή
 

“Βρώμικη” 12άδα φρούτων και λαχανικών

Βασικές διαπιστώσεις του Dirty Dozen  

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Dirty Dozen  είναι ότι τα προϊόντα ελέγχονται όπως συνήθως τρώγονται. Αυτό σημαίνει ότι πλένονται και ανάλογα με το είδος αφαιρείται και η  φλούδα. Για παράδειγμα, στις μπανάνες αφαιρούνται οι  φλούδες πριν τον έλεγχο, τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται. Όλα τα προϊόντα καθαρίζονται επιμελώς πριν από την ανάλυση όπως ακριβώς τα καθαρίζουμε όλοι πριν τα καταναλώσουμε.

165 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα δείγματα των τροφίμων με 99 % των μήλων, 98 % των ροδάκινων και 97 % των νεκταρινιών θετικό για τουλάχιστον ένα κατάλοιπο. Ντοματίνια,  σταφύλια, μπιζέλια και πατάτες ήταν επίσης από τα πιο μολυσμένα με τις πατάτες  να έχουν ανά αναλογία βάρους περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η EWG επέκτεινε τη λίστα Dirty Dozen με την κατηγορία Plus για να συμπεριλάβει τις καυτερές πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων όπως οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα.  Και παρόλο που φυτοφάρμακα όπως DDE και διελδρίνη έχουν απαγορευτεί χρόνια, κατάλοιπα εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και να μεταφέρονται φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σήμερα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα (για το 2020):

1.φράουλες
2.σπανάκι
 

3.λάχανο
4.νεκταρίνια
5.μήλα
6.σταφύλια
7.ροδάκινα
8.κεράσια
9.αχλάδια
10.ντομάτες
11.σέλινο
12.πατάτες