Βιβλίο vs tablet….

Η φιλαναγνωσία , η αγάπη δηλαδή για το βιβλίο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης του παιδιού. Ας δούμε περιληπτικά κάποια από τα βασικά οφέλη της :
 
Κατ’αρχάς, η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στην ανάπτυξη μίας πιο κοντινής σχέσης του γονέα με το παιδί. Για να γίνει αυτό σαφές, ας αναλογιστούμε μία εικόνα : ο γονέας και το παιδί είναι μαζί, αγκαλιασμένοι πάνω από ένα βιβλίο, ακούν τις ίδιες λέξεις, βιώνουν αντίστοιχα συναισθήματα , μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες, δημιουργούν με τη φαντασία τους αντίστοιχες εικόνες. Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί ερευνητικά,οι μαθητές που είχαν εκτεθεί σε ανάγνωση από τη βρεφική και προσχολική ηλικία είναι περισσότερο πιθανό να αποδώσουν ικανοποιητικά σε όλες τις πτυχές της επίσημης δημοσιας εκπαίδευσης. Σχετικά με το γλωσσικό επίπεδο, μέσα από τη λογοτεχνία εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο και βελτιώνονται οι λεκτικές δεξιότητες, ικανότητες που το παιδί θα αξιοποιήσει τόσο στον προφορικό λόγο, όσο και στην παραγωγή γραπτού λόγου. Επίσης, η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων ή παραμυθιών ενισχύουν τη μνημονική ικανότητα, καθώς ο αναγνώστης πρέπει να παρακολουθεί την πλοκή και τους χαρακτήρες, όπως και να ανακαλεί προηγούμενες εμπειρίες τους, ώστε να είναι σε θέση τις συνδέει με τις επόμενες. Παράλληλα, σε όλη αυτή τη διαδικασία αυξάνεται ο χρόνος της συγκέντρωσης προσοχής. Μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, ενισχύονται οι Δεξιότητες της λογικής σκέψης : η λογοτεχνία βοηθά δηλαδή στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στην αναγνώριση αιτίας – αποτελέσματος. Ουσιαστικά, κάθε βιβλίο περιλαμβάνει διαφορετικά κοινωνικά σενάρια. Μέσα από την παρατήρηση και ταύτιση με τους χαρακτήρες ηρώων, ο αναγνώστης παρακολουθεί τα αποτελέσματα των πράξεών τους, προβλέπει τις συνέπειες των επιλογών τους, εξάγει συμπεράσματα για τη συμμετοχή τους στην έκβαση της ζωής τους και κατ’ επέκταση τους χρησιμοποιεί ως ένα μοντέλο προς μίμηση ή προς αποφυγή.
 
Από τις πλέον σημαντικές επιδράσεις της λογοτεχνίας είναι ότι βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες : Το παιδί, ως παρατηρητής, έχει την ευκαιρία να μπαίνει στη θέση όλων των προσώπων της ιστορίας, να προβλέπει τι θα τους συμβεί, να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις επιλογές τους, να χαίρεται με τις χαρές και να λυπάται με τις λύπες τους, να αισθάνεται δικαίωση ή αδικία. ‘Έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί πρότυπα συμπεριφοράς σε διαφορετικές περιστάσεις, γεγονός που βελτιώνει την κοινωνική επίγνωση, αυξάνει την κοινωνική κατανόηση και ενισχύει την ενσυναίσθηση.
 
Ορισμένα παραμύθια και βιβλία, μέσα από τη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων , όπως για παράδειγμα το διαζύγιο, το πένθος, η διαχείριση συναισθημάτων, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διευκολύνουν την προσαρμογή του παιδιού και εφήβου σε στρεσσογόνα γεγονότα ή σε νέες φάσεις ζωής. Μία ακόμα σημαντική πτυχή της λογοτεχνίας είναι η ψυχαγωγία : είναι προφανώς μία πιο ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα , όμως μπορεί να είναι αντιστοιχα διασκεδαστική και παράλληλα βοηθά στην πνευματική εγρήγορση και στην ανάπτυξη της φαντασίας.
 
Πλησιάζοντας προς το τέλος, θα αναφέρουμε ίσως την πιο σημαντική πτυχή της λογοτεχνίας , η οποία αποτελεί πιθανώς τον πιο πολύτιμο γονεικό ρόλο : τη διαμόρφωση αξιών. Μέσα από τη λογοτεχνία, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με ένα νόημα ζωής και με πληθώρα αξιών: φιλία, αγάπη, ειλικρίνεια, αφοσίωση, δικαιοσύνη, εντιμότητα, επικράτηση του καλού, αγωνιστικότητα, ανθρωπισμός, δημοκρατία, ελευθερία. Οι ήρωες των αγαπημένων μας βιβλίων αποτελούν έμπνευση για τον αναγνώστη και πρότυπα ζωής. Η λογοτεχνία συνήθως υπερασπίζεται και προάγει αξίες και με τον τρόπο αυτό συντελεί στην ηθική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων και λειτουργεί ως αρωγός στο σημαντικό αυτό έργο της οικογένειας.
 
Και ας μην ξεχνάμε. Όλα τα οφέλη της φιλαναγνωσίας δεν αφορούν μόνο στα παιδιά και στους εφήβους μας, αλλά και σ’ εμάς τους ίδιους! Ο πιο πειστικός τρόπος να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα είναι να βλέπουν εμάς να ταξιδεύουμε μέσα από ένα βιβλίο…
 
 
Σωτηρία Κεχρή
 

“Βρώμικη” 12άδα φρούτων και λαχανικών

Βασικές διαπιστώσεις του Dirty Dozen  

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Dirty Dozen  είναι ότι τα προϊόντα ελέγχονται όπως συνήθως τρώγονται. Αυτό σημαίνει ότι πλένονται και ανάλογα με το είδος αφαιρείται και η  φλούδα. Για παράδειγμα, στις μπανάνες αφαιρούνται οι  φλούδες πριν τον έλεγχο, τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται. Όλα τα προϊόντα καθαρίζονται επιμελώς πριν από την ανάλυση όπως ακριβώς τα καθαρίζουμε όλοι πριν τα καταναλώσουμε.

165 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα δείγματα των τροφίμων με 99 % των μήλων, 98 % των ροδάκινων και 97 % των νεκταρινιών θετικό για τουλάχιστον ένα κατάλοιπο. Ντοματίνια,  σταφύλια, μπιζέλια και πατάτες ήταν επίσης από τα πιο μολυσμένα με τις πατάτες  να έχουν ανά αναλογία βάρους περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η EWG επέκτεινε τη λίστα Dirty Dozen με την κατηγορία Plus για να συμπεριλάβει τις καυτερές πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων όπως οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα.  Και παρόλο που φυτοφάρμακα όπως DDE και διελδρίνη έχουν απαγορευτεί χρόνια, κατάλοιπα εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και να μεταφέρονται φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σήμερα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα (για το 2020):

1.φράουλες
2.σπανάκι
 

3.λάχανο
4.νεκταρίνια
5.μήλα
6.σταφύλια
7.ροδάκινα
8.κεράσια
9.αχλάδια
10.ντομάτες
11.σέλινο
12.πατάτες

Το μητρικό γάλα είναι θαυματουργό

Πριν λίγες εβδομάδες, η Chelsea Pryce κοινοποίησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook μία φωτογραφία. Η Chelsea, μαία και μαμά, θηλάζει το 3 μηνών μωρό της αλλά και το δίχρονο παιδί της, που ήταν άρρωστο. Έτσι, αποφάσισε να τα θηλάσει από διαφορετικό στήθος για να μην αρρωστήσει και το δεύτερο παιδί της.

Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα είναι θαυματουργό

Την επόμενη φορά που η Chelsea έβγαλε γάλα με το θήλαστρο, παρατήρησε κάτι περίεργο στο χρώμα του καθώς το αποθήκευε. Το γάλα που προήλθε από τον μαστό που είχε θηλάσει το άρρωστο παιδί της είχε κίτρινο χρώμα, ενώ το γάλα από τον μαστό που θήλαζε το νεογέννητο μωρό της ήταν άσπρο. Ο κάθε μαστός, δηλαδή, «έβγαζε» διαφορετικό γάλα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πώς εξηγείται, όμως αυτό; Η πιο κοντινή επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση είναι η εξής: σύμφωνα με έρευνα του 2013, το γάλα «χτίζει» την ανοσία εναντίον μίας μόλυνσης είτε προέρχεται από τη μητέρα είτε από το παιδί. Μάλιστα, μία ασθένεια μπορεί να προκαλέσει την ραγδαία αύξηση των λεμφοκυττάρων που φτάνει ακόμα και το 94% των συνολικών κυττάρων του μητρικού γάλακτος. Μετά την ασθένεια, τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων πέφτουν στις φυσιολογικές πλέον τιμές.

Το κίτρινο γάλα μοιάζει με το γάλα που πίνουν τα νεογέννητα μωρά, το οποίο είναι πλούσιο σε λεμφοκύτταρα για 1-2 εβδομάδες μετά τη γέννα αλλά στη συνέχεια μειώνονται. Ενδεχομένως, αυτός είναι και ο λόγος που το γάλα που προοριζόταν για τον άρρωστο γιο της, είχε διαφορετικό χρώμα- άλλαξε δηλαδή η σύστασή του για να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει την ασθένεια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγαλείο της φύσης είναι απίστευτο.

Πηγή: mama365,  babble.com