ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ: ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ Ή ΟΧΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ!

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ: ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ Ή ΟΧΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ!

Αν ένα πράγμα ακούω και ξανακούω από νέες μαμάδες είναι μία φοβερή ανησυχία για το κατά πόσο έχουν αρκετό γάλα για να θηλάσουν το μωρό τους αποκλειστικά. Αναρωτιούνται αν χορταίνει το μωρό, ειδικά όταν το βλέπουν ανήσυχο και το ότι μάλλον δεν αρκεί στο παιδί το γάλα τους είναι η πρώτη τους σκέψη, όταν εκείνο δεν κοιμάται πολύ ή όταν γκρινιάζει και κλαίει.

Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται πολλή ενημέρωση και εντρύφηση στο θέμα του θηλασμού και στη λειτουργία του μηχανισμού παραγωγής μητρικού γάλακτος για να μην πέσει μία νέα μητέρα στην «παγίδα» να θεωρήσει ότι δεν έχει αρκετό γάλα.

Μία λεχώνα βάλλεται από τα έντονα συναισθήματά της, από το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο μωρό της αλλά και από τις κουβέντες και τα σχόλια συγγενών και γνωστών που είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για τον θηλασμό και απλώς αναπαράγουν ό,τι έχει τύχει να ακούσουν για τα θηλάζοντα βρέφη και το γάλα. Την περίοδο λοιπόν αυτή είναι πραγματικά δύσκολο για εκείνη να επιμείνει στον αποκλειστικό θηλασμό και να αποφύγει να δώσει συμπλήρωμα με ξένο, σίγουρο σε ποσότητα, γάλα, αν η ίδια δεν είναι σίγουρη για αυτό που κάνει και αποφασισμένη να το καταφέρει.

Ωστόσο, το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο στην ποσότητα και στη σύσταση που χρειάζεται από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού και δεν θα έπρεπε κανείς και ειδικά κανένας επαγγελματίας υγείας να αγχώνει τις νέες μητέρες με λανθασμένες κουβέντες που υπονομεύουν τον μητρικό θηλασμό.

 

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ – ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

Ο αποκλειστικός θηλασμός από την πρώτη μέρα αποτελεί ένα σωστό ξεκίνημα που θα σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα που θα προκύψουν αν δώσετε στο μωρό συμπλήρωμα φόρμουλα, έστω και ελάχιστο.

Δεν υπάρχει παραπλανητικότερη δήλωση από τη δήλωση πως μία λεχώνα στην αρχή δεν έχει αρκετό γάλα. Ή πως δεν έχει γενικά γάλα. Ή πως το «κανονικό», χορταστικό για το μωρό γάλα έρχεται μετά από μέρες. Αν δοθεί συμπλήρωμα στο νεογέννητο ακολουθώντας αυτές τις δηλώσεις, η παραγωγή του γάλακτος δεν ρυθμίζεται σωστά και ο κίνδυνος για μία αχρείαστη μαστίτιδα και/ή πέτρωμα του στήθους με πόνο γίνεται επιτόπου πολύ υπαρκτός. Μία μητέρα που θηλάζει ελεύθερα και αποκλειστικά υπερβολικά δύσκολα θα πάθει κάτι από τα παραπάνω.

Το γάλα των πρώτων ημερών που παράγεται από το στήθος της μητέρας είναι το πρωτόγαλα, το οποίο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το μωρό της τόσο σε σύσταση όσο και σε ποσότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ: ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ Ή ΟΧΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ!