Εμετοί και διάρροιες

Α) ΕΜΕΤΟΙ

Μετά από καθε εμετό, για 2 ώρες δεν δίνουμε τίποτα απολύτως, ούτε μια γουλιά νερό.

Μετά το 2ωρο, θα ξεκινήσετε κουταλάκι κουταλάκι (της σούπας) λίγο νερό κάθε 5 λεπτά. Στην αρχή ένα κουταλάκι, σε 5 λεπτά 2 κουταλάκια κτλ.. Μόνο αν δεν ξανακάνει εμετό, στην πορεία θα προχωρήσετε με τον ίδιο τρόπο (κουταλάκι κουταλάκι) σε λίγο ζωμό από σούπα ή σε χυμό μήλου. Δεν βιαζόμαστε. Γιατί αν ξανακάνει εμετό, επιστρέφουμε στην αρχή ξανά.

Αν δεν ξανακάνει εμετό, δίνουμε φρυγάνια και τυράκι (λίγο λίγο πάλι, κάθε 20-30 λεπτά) και αργότερα ζυμαρικό και τυράκι. Την 1η μέρα των εμετών θα μείνετε μόνο σε αυτά τα φαγητά. Αν έρθει η ώρα να κοιμηθεί και δεν φάει, να το αφήσετε καλύτερα να κοιμηθεί. Εκτός αν έχει κάνει πολλούς και μεγάλους εμετούς, οπότε θα επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Αν συνυπάρχει και πυρετός, μπορεί να χρειαστείτε υπόθετο (βρεφικό ή παιδικό, ανάλογα την ηλικία) παρακεταμόλης ,αντί για το σιρόπι. Χορήγηση με το ίδιο χρονοδιάγραμμα, όπως και το σιρόπι από το στόμα, όπως λένε οι οδηγίες πυρετού.

Β) ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ

Αν το παιδί ΔΕΝ έχει τάση για εμετό, αλλά μόνο διάρροιες, τότε συνήθως έχει όρεξη να φάει. ΔΕΝ δίνουμε (όπως στο παρελθόν) ειδική διατροφή. Το παιδί επιβάλλεται να τρώει ΤΑ ΠΑΝΤΑ (φυσικά όμως όχι μπαχαρικά, όσπρια και άλλα βαριά φαγητά). Ακόμα περισσότερο, να τρώει γιαούρτι παραδοσιακό ή κεφίρ, για να αποκατασταθεί γρήγορα η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας που διαταράχθηκε.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Αν το παιδί (και πολύ περισσότερο τα βρέφη!) χάνουν μεγάλες ποσότητες υγρών με τους εμετούς και τις διάρροιες, έχοντας μειώσει και την ούρηση, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο. Επίσης επικίνδυνη είναι η αποκλειστική πρόσληψη νερού/τσαγιού, χωρίς να τρώει άλλο φαγητό/υγρό, διότι το νερό δεν έχει ηλεκτρολύτες και ενέργεια.