Αργά ή γρήγορα, έρχεται η στιγμή που θα ακούσουμε την πρώτη κακιά λέξη να βγαίνει από το στόμα του μικρού μας. Όσο μεγαλώνει, τα ερεθίσματα που λαμβάνει καθημερινά είναι πολλαπλά για αυτό και κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Το σχολείο, οι φίλοι, η τηλεόραση, ακόμα και η οικογένεια, είναι το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού μας που καθορίζει τη συμπεριφορά του.
Από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ότι τι παιδί μας λέει κακές λέξεις, είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε αυτό το θέμα σωστά.
- Ο καλύτερο τρόπος είναι να το αγνοήσουμε. Ακόμα και αν πούμε κάτι του τύπου“δεν πρέπει να λέμε κακές λέξεις”, το μικρό μας είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά και μάλιστα σε εντονότερο βαθμό. Το γέλιο θα έχει και πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Γι αυτό το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη δώσουμε καθόλου σημασία. Το μικρό μας θα καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα τραβήξει την προσοχή μας και δε θα έχει κανένα λόγο να ξαναπεί κακιά λέξη.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να θέσουμε κανόνες και όρια στο μικρό μας. Σε ανύποπτο χρόνο, λέμε στο μικρό μας ότι κάποιες λέξεις δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε. Δεν είναι ανάγκη να του εξηγήσουμε τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές.
- Σε καμία περίπτωση δεν ενδίδουμε σε αυτό που το παιδί μας απαιτεί με τη χρήση μίας κακιάς λέξης. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε από τη μία να λέμε ότι δεν μπορεί να διεκδικεί κάτι χρησιμοποιώντας κάποια κακιά λέξη και από την άλλη να του κάνουμε το χατίρι.
- Εξίσου σημαντικό είναι να δώσουμε εμείς πρώτα το καλό παράδειγμα. Εάν εμείς χρησιμοποιούμε κακές λέξεις, είναι φυσικό επακόλουθο το ίδιο να κάνει και το μικρό μας. Σαν γονείς είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Επιπλέον, είμαστε προσεκτικοί με τα προγράμματα που βλέπει το παιδί μας στην τηλεόραση ή ακόμα και στο διαδίκτυο.
- Όσο ακόμα είναι μικρό, φροντίζουμε το παιδί μας να αποκτήσει καλούς τρόπους και να μιλάει όμορφα. Οι λέξεις “ευχαριστώ”, “παρακαλώ” και “συγνώμη“ είναι η αρχή. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να σέβεται τους διπλανούς του και θα καταλάβει ότι αν δεν προσέξει τη συμπεριφορά του, μπορεί να στεναχωρήσει και να πληγώσει άλλους ανθρώπους.
[Πηγή: day2dayparenting.com ]