Οι μητέρες που είναι έτοιμες να απογαλακτήσουν τα μωρά τους ή να μειώσουν τη συχνότητα του θηλασμού ίσως αναρωτιούνται πώς να διευκολύνουν τη διαδικασία.
Ο απογαλακτισμός χρειάζεται χρόνο, ιδιαίτερα όταν ένα μωρό θηλάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό της να προσαρμοστούν σε μια νέα ρουτίνα διατροφής και να διαχειριστούν κάθε άγχος ή δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η μετάβαση.
Ο απογαλακτισμός μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια στρατηγική για να απογαλακτιστεί σωστά.
- Γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε
Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να σταματήσουν το θηλασμό εάν δεν είναι έτοιμες και δεν είναι απαραίτητο να συνεχίσουν το θηλασμό αν έχουν θηλάσει αρκετά. Παρ ‘όλα αυτά, μερικές απλές οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν τις μητέρες να καθορίσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να θηλάζουν το μωρό τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Στερεά τρόφιμα μπορούν να εισαχθούν στους 4- 6 μήνες. Μετά από αυτό, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί για 1 χρόνο, ή όσο η μητέρα και το μωρό επιθυμούν να συνεχίσουν. Τα βρέφη άνω του έτους χρησιμοποιούν κυρίως το μητρικό γάλα ως συμπληρωματική τροφή, πηγή άνεσης και υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος . Οι γυναίκες μερικές φορές σκέφτονται να σταματήσουν τον θηλασμό εξαιτίας του πόνου, των μωλώπων του μαστού, της κοινωνικής πίεσης ή του φόβου ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα. Οι γυναίκες που επιθυμούν να συνεχίσουν το θηλασμό, αλλά που ανησυχούν για αυτά τα θέματα, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους.
- Εξασφαλίστε επαρκή διατροφή
Οι γυναίκες που απογαλακτίζουν από βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους πρέπει να αντικαταστήσουν το μητρικό γάλα με φόρμουλα. Τα μωρά ηλικίας άνω των 4,5 μηνών εξακολουθούν να χρειάζονται γάλα μητρικό ή φόρμουλα, αλλά μπορούν επίσης να μεταβαίνουν σε στερεά τρόφιμα κατάλληλα για την ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν αγελαδινό γάλα, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου ή άλλα παρόμοια προϊόντα. Τα βρέφη που τρώνε στερεά τρόφιμα χρειάζονται επαρκή πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εάν ανησυχούν, οι γονείς μπορούν να συμβουλευτούν έναν παιδίατρο για τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών και την ιδανική καθημερινή θερμιδική πρόσληψη.
Εάν μια γυναίκα δεν είναι σίγουρη, ένας ιατρός μπορεί να προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πότε είναι σκόπιμο να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός.
- Εξαλείψτε τους παράγοντες άγχους
Ορισμένα βρέφη απογαλακτίζονται εύκολα, ενώ άλλα διαμαρτύρονται. Ο προγραμματισμός μιας δύσκολης μετάβασης μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία απογαλακτισμού. Η αργή μετάβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του στρες για τη μητέρα και το μωρό. Μια γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να επιλέξει μια εποχή που δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί παράγοντες άγχους, όπως προθεσμία εργασίας ή οι επερχόμενες διακοπές. Εάν είναι δυνατόν, είναι χρήσιμο να περάσει επιπλέον χρόνο με το μωρό, καθώς μερικές φορές είναι ανήσυχο ή προσκολλημένο κατά τον απογαλακτισμό. Οι γονείς πρέπει να προγραμματίσουν τη διαδικασία απογαλακτισμού για μερικές εβδομάδες. Εάν το μωρό χρειάζεται να απογαλακτιστεί μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι καλή ιδέα να αρχίσει η διαδικασία από νωρίς.
- Απογαλακτισμός τη νύχτα
Όταν είναι ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους, τα περισσότερα μωρά τρέφονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως νυχτερινός απογαλακτισμός, μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να πάρουν κάποια αναγκαία ανάπαυση. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να διατηρούν το θηλασμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς λιγότερες νυχτερινές σιτίσεις μπορούν να βοηθήσουν τις μητέρες να θηλάζουν άνετα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Μειώστε αργά τις θηλάζουσες συνεδρίες
Μπορεί να είναι δελεαστικό να σταματήσετε το θηλασμό με μιας, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, πόνο στη θηλή και ψυχολογική δυσφορία τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος. Μια ευκολότερη στρατηγική είναι να μειωθούν αργά οι θηλάζουσες συνεδρίες σε αρκετές εβδομάδες. Ξεκινήστε με τη συνεδρία που φαίνεται λιγότερο σημαντική για το μωρό ή εκείνη στην οποία το μωρό τρώει το λιγότερο. Δώστε στο μωρό λίγες ημέρες να προσαρμοστεί πριν σταματήσει την επόμενη συνεδρία σίτισης. Επαναλάβετε τη διαδικασία για να εξαλείψετε κάθε συνεδρία σίτισης, μέχρι την τελευταία. Η τελευταία εναπομένουσα περίοδος σίτισης, συνήθως πρωινή ή βραδινή σίτιση, είναι συχνά η πιο δύσκολη να σταματήσει. Οι γυναίκες θα πρέπει να αφήνουν χρόνο για το μωρό και τις ίδιες να προσαρμοστούν. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να διατηρήσουν αυτή την τελική περίοδο διατροφής για αρκετούς επιπλέον μήνες.
- Χρησιμοποιήστε μια αντλία
Η χρήση μίας αντλίας στήθους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ενόχληση κατά τον απογαλακτισμό. Είναι καλύτερο να αντλούμε μόνο μια μικρή ποσότητα, για να αποφύγουμε την παραγωγή περισσότερου γάλακτος.
Ο θηλασμός λειτουργεί ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν ένα μωρό πίνει περισσότερο γάλα ή μια γυναίκα αντλεί τακτικά, το σώμα της θα συνεχίσει να παράγει γάλα. Η παροχή γάλακτος στις γυναίκες τείνει να μειώνεται καθώς το μωρό τρώει λιγότερο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν υπερβολική και γενικευμένη δυσφορία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένας τρόπος για την ανακούφιση από την ταλαιπωρία είναι η άντληση μικρής ποσότητας μητρικού γάλακτος. Αποφύγετε την άντληση μεγάλης ποσότητας γάλακτος, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε την άντληση για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να περάσει τελείως ο πόνος. Οι γυναίκες που απογαλακτίζουν το μωρό τους μπορούν να δώσουν αυτό το αντλούμενο γάλα στο βρέφος σε μια μεταγενέστερη συνεδρία. Αυτό το αντλούμενο γάλα σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν θα χρειαστεί να θηλάσει το μωρό στη μεταγενέστερη συνεδρία, γεγονός που θα συμβάλει στη συρρίκνωση της παραγωγής γάλακτος.
- Διαχειριστείτε τη δυσφορία
Αν η άντληση για λίγα λεπτά δεν βοηθήσει, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να διαχειριστούν την ταλαιπωρία. Τόσο η άντληση όσο και ο θηλασμός μπορούν να αυξήσουν την παροχή μητρικού γάλακτος, γεγονός που μπορεί να επιμηκύνει την ενόχληση και να επιβραδύνει τη διαδικασία απογαλακτισμού.
Μερικές στρατηγικές που μπορούν να μειώσουν την ενόχληση περιλαμβάνουν:
- Τοποθετώντας λαχανόφυλλα στο στήθος. Η ψύξη των φύλλων μπορεί να βοηθήσει στο οίδημα.
- Λαμβάνοντας ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο(NSAID) για τον πόνο.
- Εφαρμόζοντας ζεστές κομπρέσες στα στήθη πριν από τη σίτιση ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.
- Εφαρμογή ψυχρών επιθέματα αμέσως μετά το θηλασμό.
- Μασάζ στο στήθος για να μειωθεί ο κίνδυνος των καλυμμένων αγωγών.
- Φορώντας ένα υποστηρικτικό σουτιέν, καθώς οι μαστοί μπορεί να αισθάνονται βαρύτεροι. Τα σφιχτά ρούχα και η πρόσδεση μπορούν να κάνουν τον πόνο χειρότερο και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν μόλυνση του μαστού.
- Γνωρίστε τα σημάδια του προβλήματος
Ο απογαλακτισμός μπορεί να είναι αγχωτικός αλλά σπάνια επικίνδυνος. Οι δύο κύριοι κίνδυνοι του απογαλακτισμού είναι η μόλυνση του μαστού και ο υποσιτισμός του μωρό. Ορισμένες μητέρες παρουσιάζουν κατάθλιψη ή άγχος και μερικά βρέφη αγωνίζονται να ηρεμήσουν χωρίς να θηλάζουν.
Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν:
- η μητέρα αναπτύσσει πυρετό
- οι μαστοί είναι πρησμένοι, εξέρυθροι ή ζεστοί
- υπάρχει πράσινη ή άσχημη μυρωδιά εκκένωσης από τα στήθη
- η μητέρα έχει συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους
- η μητέρα δεν αισθάνεται πλέον συνδεδεμένη με το μωρό
- το μωρό έχει λιγότερο συχνές υγρές ή λερωμένες πάνες
- το μωρό βιώνει μια σημαντική αλλαγή στα μοτίβα ύπνου που διαρκούν περισσότερο από μια εβδομάδα ή δύο
- Ανακουφίστε το βρέφος
Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μια πηγή διατροφής . Ο θηλασμός προσφέρει επίσης άνεση στα μωρά όταν αγχώνονται ή φοβούνται. Πολλά μωρά κοιμούνται κατά τη διάρκεια της σίτισης.
Στρατηγικές για την ανακούφιση ενός βρέφους κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού περιλαμβάνουν:
- κρατώντας το μωρό στην επαφή δέρμα με δέρμα
- προσφέροντας μια πιπίλα
- αποσπώντας την προσοχή ενός μωρού που θέλει να θηλάσει παίζοντας, τραγουδώντας τραγούδια ή πηγαίνοντας μια βόλτα
- κουνώντας το μωρό
- δίνοντας στο μωρό ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας, κρύο από το ψυγείο, αν βγάζει δόντια.
- δημιουργώντας ένα νέο τελετουργικό για τον ύπνο που βοηθά το μωρό να κοιμηθεί.
Έχοντας έναν άλλο γονέα ή φροντιστή για το μωρό, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Τα βρέφη στη διαδικασία του απογαλακτισμού ενδέχεται να προσπαθήσουν με επιθετικό τρόπο να ταϊστούν. Το να επιτρέπεται σε κάποιον άλλο να παρηγορήσει ή να ταΐσει το μωρό μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες για τη μητέρα και το μωρό.
Οι μητέρες πρέπει να είναι υπομονετικές με βρέφη που δεν θέλουν να απογαλακτιστούν. Το μωρό μπορεί να υποχωρήσει προσωρινά σε ένα προγενέστερο στάδιο ανάπτυξης, να είναι ανήσυχο ή κολλημένο ή να κλαίει συχνότερα από το συνηθισμένο. Μετά από αρκετές εβδομάδες, τα ζητήματα αυτά θα βελτιωθούν.
[πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318513.php?sr]