“Βρώμικη” 12άδα φρούτων και λαχανικών

Βασικές διαπιστώσεις του Dirty Dozen  

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Dirty Dozen  είναι ότι τα προϊόντα ελέγχονται όπως συνήθως τρώγονται. Αυτό σημαίνει ότι πλένονται και ανάλογα με το είδος αφαιρείται και η  φλούδα. Για παράδειγμα, στις μπανάνες αφαιρούνται οι  φλούδες πριν τον έλεγχο, τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται. Όλα τα προϊόντα καθαρίζονται επιμελώς πριν από την ανάλυση όπως ακριβώς τα καθαρίζουμε όλοι πριν τα καταναλώσουμε.

165 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα δείγματα των τροφίμων με 99 % των μήλων, 98 % των ροδάκινων και 97 % των νεκταρινιών θετικό για τουλάχιστον ένα κατάλοιπο. Ντοματίνια,  σταφύλια, μπιζέλια και πατάτες ήταν επίσης από τα πιο μολυσμένα με τις πατάτες  να έχουν ανά αναλογία βάρους περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η EWG επέκτεινε τη λίστα Dirty Dozen με την κατηγορία Plus για να συμπεριλάβει τις καυτερές πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων όπως οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα.  Και παρόλο που φυτοφάρμακα όπως DDE και διελδρίνη έχουν απαγορευτεί χρόνια, κατάλοιπα εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και να μεταφέρονται φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σήμερα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα (για το 2020):

1.φράουλες
2.σπανάκι
 

3.λάχανο
4.νεκταρίνια
5.μήλα
6.σταφύλια
7.ροδάκινα
8.κεράσια
9.αχλάδια
10.ντομάτες
11.σέλινο
12.πατάτες