Το μητρικό γάλα είναι θαυματουργό

Πριν λίγες εβδομάδες, η Chelsea Pryce κοινοποίησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook μία φωτογραφία. Η Chelsea, μαία και μαμά, θηλάζει το 3 μηνών μωρό της αλλά και το δίχρονο παιδί της, που ήταν άρρωστο. Έτσι, αποφάσισε να τα θηλάσει από διαφορετικό στήθος για να μην αρρωστήσει και το δεύτερο παιδί της.

Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα είναι θαυματουργό

Την επόμενη φορά που η Chelsea έβγαλε γάλα με το θήλαστρο, παρατήρησε κάτι περίεργο στο χρώμα του καθώς το αποθήκευε. Το γάλα που προήλθε από τον μαστό που είχε θηλάσει το άρρωστο παιδί της είχε κίτρινο χρώμα, ενώ το γάλα από τον μαστό που θήλαζε το νεογέννητο μωρό της ήταν άσπρο. Ο κάθε μαστός, δηλαδή, «έβγαζε» διαφορετικό γάλα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πώς εξηγείται, όμως αυτό; Η πιο κοντινή επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση είναι η εξής: σύμφωνα με έρευνα του 2013, το γάλα «χτίζει» την ανοσία εναντίον μίας μόλυνσης είτε προέρχεται από τη μητέρα είτε από το παιδί. Μάλιστα, μία ασθένεια μπορεί να προκαλέσει την ραγδαία αύξηση των λεμφοκυττάρων που φτάνει ακόμα και το 94% των συνολικών κυττάρων του μητρικού γάλακτος. Μετά την ασθένεια, τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων πέφτουν στις φυσιολογικές πλέον τιμές.

Το κίτρινο γάλα μοιάζει με το γάλα που πίνουν τα νεογέννητα μωρά, το οποίο είναι πλούσιο σε λεμφοκύτταρα για 1-2 εβδομάδες μετά τη γέννα αλλά στη συνέχεια μειώνονται. Ενδεχομένως, αυτός είναι και ο λόγος που το γάλα που προοριζόταν για τον άρρωστο γιο της, είχε διαφορετικό χρώμα- άλλαξε δηλαδή η σύστασή του για να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει την ασθένεια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγαλείο της φύσης είναι απίστευτο.

Πηγή: mama365,  babble.com