Διατροφή στα παιδιά και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία;

Σίγουρα ναι, αλλά με την αντιμετώπιση των πραγματικών παραγόντων κινδύνου σε αυτή την ηλικία και όχι με φανταστικούς κινδύνους, όπως συνήθως γίνεται σήμερα. Γονείς και παιδιά συχνά ταλαιπωρούνται με επαναλαμβανόμενους «προληπτικούς» ελέγχους, με κίνδυνο υπερδιάγνωσης ανύπαρκτων καρδιοπαθειών, ασήμαντης «υπερχοληστερολαιμίας» και κατά φαντασίαν «ιδιοπαθούς υπέρτασης».

Ο κύριος όμως παράγοντας μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου για τα παιδιά είναι η παχυσαρκία, που παίρνει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στην παιδική, όπου φαίνεται να έχουμε ως χώρα τα πρωτεία. Νέες αμερικανικές οδηγίες συστήνουν γενικό έλεγχο (screening) των παιδιών από την ηλικία των 6 ετών μόνο για την παχυσαρκία και όχι για τη χοληστερόλη και την υπέρταση.
Για την παιδική παχυσαρκία ευθύνονται πολλοί παράγοντες, ο κυριότερος όμως είναι η κακή διατροφή. Τις τελευταίες δεκαετίες, την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αντικατέστησαν οι επεξεργασμένες τροφές, το έτοιμο φαγητό, τα τρανς λιπαρά, τα λάιτ προϊόντα, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Ακόμα και τα κυλικεία των σχολείων είναι γεμάτα από αυτά.