Γενικές οδηγίες Πυρετού

Γενικές οδηγίες για τον πυρετό + ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (!!):

-Ο πυρετός αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Συνεπώς, δεν δίνουμε αντιπυρετικά αν το παιδί έχει καλή διάθεση και πυρετό <39ο  (38,5ο για <12 μηνών). Δεν θεραπεύουμε με τα αντιπυρετικά το θερμόμετρο. Θεραπεύουμε το παιδί όταν είναι καταβεβλημένο και είναι έντονα κακοδιάθετο από τη λοίμωξη. Οπότε, αντιπυρετικά δίνουμε αν το παιδί έχει έντονα μειωμένη διάθεση (ακόμα και αν έχει μόνο δέκατα), αλλιώς περιμένουμε ως τους 39ο C (αν είναι ημέρα). Πριν κοιμηθεί δίνουμε αντιπυρετικό ακόμα και αν έχει μόνο δέκατα, για να ξεκουραστεί το παιδί (όχι όμως αν είναι εντελώς απύρετο).

Δεν αφυπνίζουμε το βράδυ το παιδί για να μετρήσουμε θερμοκρασία αν αυτό έχει ήσυχο ύπνο.

-Ο πυρετός δεν αποτελεί αίτιο σπασμών ή οποιασδήποτε άλλης επικίνδυνης κατάστασης για το παιδί, εκτός αν φτάσει σε επίπεδα υπερπυρεξίας (>41ο C). Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πυρετικών σπασμών, να το αναφέρετε

-Κάθε παθολογική μέτρηση με ηλεκτρονικό θερμόμετρο πρέπει να τη διασταυρώνουμε με μέτρηση στη μασχάλη με κλασικό θερμόμετρο τύπου υδραργύρου (δεν έχουν πλέον τα καινούργια θερμόμετρα υδράργυρο).

-Ο πυρετός είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια. Σημασία έχει πάντα το αίτιο του πυρετού. Αν το παιδί που έχει πυρετό δεν έχει εμφανή ΝΕΑ συμπτώματα (πχ μύξες, βήχα) μετά από 48 ώρες πυρετού, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο (ακόμα και αν γίνει εντελώς καλά μόνο του). (αν πχ έχει μύξες ή βήχα από 5-7 ημέρες νωρίτερα, χωρίς να αυξηθούν τις ημέρες του πυρετού, θέλει εξέταση από παιδίατρο).

-Μεγάλη σημασία έχει το παιδί να έχει καλή γενική εικόνα/κατάσταση όταν πέσει ο πυρετός, πχ να έχει διάθεση να παίξει, να φάει ή να πιεί κάτι. ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΩΘΡΟ ΚΑΙ «ΜΑΡΑΜΕΝΟ» (ή ανεξηγήτως εκευρισμένο) ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ!!!

-ΠΥΡΕΤΟΣ που δεν βελτιώνεται και ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΑ 5η ΗΜΕΡΑ, ΘΕΛΕΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ, όσο καλά και αν φαίνεται το παιδί!

Παιδί με πυρετό που έχει ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ (=εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται με την πίεση) ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ (ΟΥΤΕ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ)!!!

-Πυρετοί που μετά το πρώτο 48ωρο δεν υποχωρούν αλλά είναι σταθερά υψηλοί ή αυξάνονται, θέλουν εξέταση από τον παιδίατρο

-Όταν ένα παιδί έχει μύξες ή βήχα για πάνω από 3 ημέρες, και ξαφνικά ανεβάζει πυρετό την 3η μέρα και μετά, θέλει εξέταση από παιδίτρο.

-Προτιμούμε να δίνουμε μόνο Ιβουπροφαίνη, αν πυρετός είναι κάθε 6 ώρες ή πιο αραιός (καθόλου παρακεταμόλη)

-Σε συχνά πυρετικά κύματα προτιμώ να δίνω εναλλάξ τα δύο φάρμακα (με ελάχιστο μεσοδιάστημα τις 3 ώρες)

-Αν ο πυρετός ξανα-ανεβαίνει πριν έλθει η ώρα για την επόμενη δόση του αντιπυρετικού (πριν τις 3 ώρες), μπορούμε να κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο στο παιδί (για 15 ολόκληρα λεπτά μέσα στη μπανιέρα) ή να βάλουμε χλιαρές κομπρέσες

-Δεν δίνω το ίδιο αντιπυρετικό πριν περάσουν 6 ώρες από την προηγούμενη φορά που έδωσα το ίδιο φάρμακο

-Τις δοσολογίες τις μετράμε αποκλειστικά με σύριγγα, και όχι με «το μάτι» ή με το κουταλάκι

-Αν το παιδί δεν δέχεται το αντιπυρετικό, το βάζουμε μέσα σε μικρή ποσότητα ροφήματος που έχει έντονη γεύση. Αν αυτό αποτύχει, ή το παιδί κάνει εμετούς, μπορούμε να δώσουμε βρεφικό ή παιδικό (ανάλογα την ηλικία) υπόθετο παρακεταμόλης (δεν υπάρχει παιδικό υπόθετο Ιβουπροφαίνης), σε χρόνους όπως ακριβώς θα το δίναμε από το στόμα.

 ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ. ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΕΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ!

ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΩΣ ΓΟΝΕΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ για να εξεταστεί το παιδί.

Οι λοιμώξεις μπορεί να γίνουν απειλητικές και ΔΕΝ δίνονται τηλεφωνικά οδηγίες ή μέσω viber, καθώς το μόνο που διασφαλίζει είναι η κλινική εξέταση και οι συχνοί επανέλεγχοι.

 

Παρακάτω παραθέτω το ηλεκτρονικό αρχείο  για το ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΥΡΕΤΩΝ, για να το κατεβάσετε και να συμπληρώνετε τους πυρετούς. Με το αρχείο αυτό (εκτυπωμένο ή στο κινητό σας, ή print screen) θα έρχεστε στο ιατρείο κατά την εξέταση, ώστε να προσκομίζετε το ιστορικό με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. 

Όταν μετράτε θερμοκρασία, την περνάτε στο διάγραμμα, στην ώρα που είναι πιο κοντινή με την μέτρηση

Το αρχείο παρατίθεται σε μορφή excel και σε μορφή PDF (ότι σας βολεύει):